Kompletteringstrafik

Kompletteringstrafik är en form av kollektivtrafik, som går på sträckor där det inte finns annan kollektivtrafik i närheten. Det är ett komplement till busstrafiken och är en resa med taxi.

Om du är folkbokförd på en adress som ligger mer än 1 200 meter från närmaste hållplats har du rätt att åka kompletteringstrafik. Du får resa till och från din folkbokföringsadress till närmaste tätort inom Västmanlands län, där det finns ett basutbud av handel och service. Hållplatserna i kompletteringstrafiken ska ha ett minimiutbud av trafik, vilket innebär att bussen ska passera hållplatsen minst en gång per dag i varje riktning, mellan klockan 08.00 och 18.00 på vardagar.

Ansök om kompletteringstrafik

För att ansöka om att få resa med kompletteringstrafik behöver du skicka in en blankett till Kollektivtrafikförvaltningen. Här hittar du blanketten:
Länk till blanketten

Skriv ut, fyll i och skicka den via post till:

Beställ kompletteringstrafik

När du har fått din ansökan beviljad beställer du din resa på telefonnummer 021-473 00 00. Du kan ringa och boka resa mellan klockan 06.00 och 21.00 alla dagar. Beställ din resa senast tre timmar innan du ska åka, men gärna dagen innan. 

Att resa med kompletteringstrafik

Du kan resa med kompletteringstrafik helgfri måndag till fredag mellan klockan 09.00 och 14.00. Resan kan påbörjas tidigast klockan 09.00, och sista resan ska vara avslutad senast klockan 14.00. Det måste ha gått minst en timme innan du kan börja din resa tillbaka.

Du kan boka max fyra resor per vecka, antingen fyra enkelresor eller två tur- och returresor. Du kan resa som mest 16 resor per månad.  

När du reser med kompletteringstrafik kan du få resa tillsammans med andra. Det beror på hur planeringen ser ut och vilka som har bokat resor vid samma tidpunkt och adress. 

Priser och betalning

Att resa med kompletteringstrafik kostar 40 kronor per resa, och du betalar via faktura. Priset är samma för alla oavsett hur gammal du är eller i vilken del av länet du bor.

I vissa kommuner gäller avgiftsfri kollektivtrafik, som inkluderar även kompletteringstrafiken. Läs mer om det på sidan Avgiftsfritt.

Bagage

Om du meddelar att du vill ha med dig bagage och/eller husdjur när du beställer resan får du ta med dig det utan kostnad. De måste kunna placeras på ett säkert ställe så det inte riskerar säkerheten för andra passagerare. Det är förarens ansvar att alla resenärer kan åka tryggt och säkert.