Information om coronaviruset

Här hittar du den samlade informationen och svar på de vanligaste frågorna vi får om coronaviruset, covid-19, kopplat till kollektivtrafiken.

Eftersom kollektivtrafiken är en viktig samhällsfunktion följer vi utvecklingen noggrant och agerar utifrån den information och de riktlinjer som kommer från myndigheterna.

Inga köp ombord

Just nu kan du inte köpa enkelbiljett eller ladda Resekort med betalkort ombord på bussen, det är en åtgärd för att minska kontakten mellan förare och resenärer. Använd gärna våra digitala kanaler:

Använd Mina sidor för att ladda Resekort >>

Information om VL-appen >>

Visa gärna extra hänsyn när du reser med kollektivtrafiken och kom ihåg att:

 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta andra människor.
 • Nys eller hosta i armvecket.
 • Tvätta händerna ofta. God handhygien är viktigt vid färd med allmänna kommunikationsmedel; sprita eller tvätta händerna direkt efter vistelse i bussar, tåg etc.
 • Du kan inte köpa din biljett ombord på bussen. Men du måste ha ett giltigt färdbevis och du som har Resekort blippar din biljett som vanligt.
 • Du får inte sitta på platsen närmast föraren.

Om du behöver köpa biljett kan du göra det här:

Inga fria resor på Earth Hour

Vi hoppas att ni alla förstår att under rådande omständigheter så kommer vi inte att ha några fria bussresor på Earth Hour den 28 mars.

Information på lättläst

Folkhälsomyndigheten säger nu
att det är mycket hög risk att coronaviruset
sprids i samhället.
Därför är det viktigt att du följer de här råden:

 • Stanna hemma om
  du känner dig sjuk med snuva,
  hosta eller feber,
  även vid lindriga symtom.
 • Nys eller hosta i ditt armveck.
 • Tvätta händerna ofta
  med tvål och varmt vatten.

Mer information hittar du på
www.krisinformation.se

 

Frågor och svar

Uppdaterat 2020-03-27 klockan 12:43

Varför får jag inte längre ladda mitt Resekort eller köpa biljett på bussen?
Vi känner ett ansvar att fortsätta ta friska människor till arbete och skola, men samtidigt har vi respekt för att det kan finnas en oro hos våra resenärer och förare. För att minska risk för smittspridning och öka chanserna att köra kollektivtrafik över tid, har vi tagit bort möjligheten att ladda Resekort och köpa biljett på bussen. Beslutet infördes den 18 mars och gäller tills vidare.  

Var kan jag ladda mitt Resekort och köpa biljett?
I det rådande läget är det bäst att göra det digitalt. På Mina Sidor kan du både ladda Resekort och köpa biljett. I VL-appen kan du köpa enkelbiljett. 

Om du inte har möjlighet att använda våra digitala kanaler kan du även ladda Resekort och köpa biljett på VL:s Kundcenter på Centralstationen i Västerås eller hos fullvärdigt ombud.

Hur laddar jag mitt Resekort på VL:s Mina Sidor?

Här hittar du instruktioner om VL:s Mina Sidor>>

Hur köper jag en App-biljett?

Här hittar du instruktioner om VL-appen>>

Går bussarna som vanligt?
Just nu kör vi som vanligt enligt ordinarie tidtabell. Vi anpassar oss efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och rådande läge. Om det blir aktuellt att göra större justeringar i busstrafiken kommer vi gå ut med information senast tre dagar innan förändringen. Håll dig uppdaterad via våra digitala tidtabeller, reseplaneraren eller VL-appen.

I VL-appen kan du även se bussens exakta position och rörelse i realtid.
Instruktionsfilm om buss på karta i VL-appen>> 

Jag har ingen användning för min VL-biljett eller Resekort kan jag få pengar tillbaka?
I det rådande läget har vi inte gjort några förändringar i våra resevillkor om återköp. Eventuella förändringar kommer att meddelas. Du hittar våra villkor om återköp här>>

Kan jag pausa mitt periodkort?
Du kan inte pausa ditt periodkort.

Fungerar mitt skolkort fast skolan är stängd?
Ja, det fungerar fast skolan är stängd.

Var går jag ombord på bussen?
Du går ombord på bussen som vanligt.

Hur agerar VL kring coronaviruset?
Det finns inga särskilda rekommendationer för kollektivtrafiken i nuläget. Vi har beredskap för frågan och vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Bör jag vara orolig när jag reser kollektivt?
Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma om man känner sig sjuk. Har man symtom ska man begränsa sociala kontakter där smitta kan överföras. Det gäller både i arbetslivet och privatlivet för att minska spridningens omfattning.

Hur städar ni era fordon?
Om VL inte får särskilda instruktioner från Folkhälsomyndigheten eller Region Västmanland, vilket vi inte har fått i nuläget, så städas våra fordon och resenärsmiljöer enligt ordinarie rutiner.

För information om covid-19

Besök sidorna www.1177.se, www.folkhalsomyndigheten.se eller www.krisinformation.se. Du kan även ringa 113 13 om du har frågor om covid-19.