Datum

Nu kan du blippa ditt betalkort för att köpa en enkelbiljett!

Från och med i dag kan du köpa en enkelbiljett genom att blippa ditt betalkort mot biljettläsaren på bussen. Om du har ett resekort eller flera betalkort i samma plånbok ska du ta ut och blippa bara det kort du vill använda.Du kan blippa ditt betalkort om du har ett betalkort från Visa eller Mastercard. När du blippar kortet får du en enkelbiljett laddad direkt på ditt betalkort. Biljetten gäller för en vuxen, i 60 minuter och inom den kommun du reser i. Priset är detsamma som i VL-appen, på Mina sidor eller hos något av våra ombud. 

Så här gör du för att resa med betalkort 

  • Tänk på att blippa bara det du vill använda! Oavsett om du använder ditt betalkort, en mobilbiljett eller ett resekort, tänk på att hålla isär dem och bara blippa det du vill använda. 
  • Blippa ditt betalkort mot biljettläsaren när du går ombord på bussen. Då köper du en enkelbiljett kommun. Biljetten kostar 26 kronor eller 29 kronor beroende på vilken kommun du reser inom. 
  • Biljetten finns digitalt på betalkortet, så du får ingen pappersbiljett. 
  • Från att du har blippat betalkortet kan du resa så mycket du vill inom kommungränsen under en timme. Du kan inte ha fler än en biljett åt gången på ditt betalkort, så du kan bara betala för en person.
  • Om du byter buss blippar du ditt betalkort vid varje byte, men du betalar bara en gång så länge du reser inom en timme.
  • Betalsättet fungerar med betalkort från Visa och Mastercard. 
  • Biljettläsaren på bussen kan inte skriva ut kvitto. Om du behöver ett kvitto kan du hämta det på sidan vl.se/resmedbetalkort.

I dagsläget kan du använda det här betalsättet för att köpa enkelbiljetter inom en kommun, men vi fortsätter utveckla systemet så att det ska bli möjligt att köpa enkelbiljetter även med länsgiltighet.

Om du har ett VL resekort eller en mobilbiljett  

Om du har ett laddat resekort som du vill resa med och förvarar det tillsammans med ditt betalkort, behöver du ta ur det kort du vill blippa ur plånboken eller fodralet. Om du blippar hela plånboken eller fodralet kommer biljettläsaren att köpa en biljett från ditt betalkort, och inte använda resekortet. Det beror på att betalkortets signal är starkare än signalen från resekortet. Detsamma gäller om du har en mobilbiljett som du vill resa med och förvarar den tillsammans med ditt betalkort. Då behöver du ta ur betalkortet ur fodralet och bara blippa mobilbiljetten.