Datum

Munskydd i rusningstid

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att engångsmunskydd används vid resor i kollektivtrafiken, i första hand när det ofta förekommer trängsel; på vardagar klockan 7–9 och 16–18 och för alla som är födda 2004 och tidigare.Nationella rekommendationerna börjar gälla igen

De regionala rekommendationerna att använda munskydd i kollektivtrafiken alla dagar, alla tider, slutar att gälla 31 maj. Från och med 1 juni gäller återigen de nationella rekommendationerna att använda munskydd i kollektivtrafiken mellan klockan 7-9 och 16-18 på vardagar och för alla som är födda 2004 och tidigare.

Personligt ansvar att ha och bära munskydd

Det är ditt personliga ansvar att se till att du har munskydd under de tiderna som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Resenärer som inte har munskydd kommer att få gå ombord på fordonen och kommer inte att avvisas under sin resa. Det är inte förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen. Munskydd för engångsanvändning kan du köpa på apotek, livsmedelsbutiker och fackhandel. Du som är kund hos VL och som har glömt eller inte hunnit skaffa munskydd än, har möjlighet att hämta munskydd på VL:s kundcenter Resecentrum mot uppvisande av giltig biljett. Tillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

Så använder du engångsmunskydd rätt

Vi hänvisar till Folkhälsomyndighetens instruktion "Så använder du engångsmunskydd". Du hittar instruktionen under "länkar" på den här sidan.

Släng använt munskydd i en papperskorg

Använda munskydd slängs i vanlig papperskorg. Du som använt munskydd har ett stort ansvar i att slänga det på angiven plats och inte på golvet/marken. Släng inga munskydd i bussens papperskorg då den snabbt kan bli överfull.

Det är fortfarande viktigast att:

• Hålla avstånd
• Tvätta händerna ofta
• Res med ansvar – och bara om du måste