Datum

Munskydd i kollektivtrafiken

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man använder munskydd i kollektivtrafiken vardagar mellan klockan 07.00-09.00 och 16.00-18.00. Det gäller dig som är född 2004 eller tidigare (från gymnasieålder eller äldre).Personligt ansvar att ha och bära munskydd

Det är ditt personliga ansvar att se till att du har munskydd under de tiderna som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Resenärer som inte har munskydd kommer att få gå ombord på fordonen och kommer inte att avvisas under sin resa. Det är inte förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen. Munskydd för engångsanvändning kan du köpa på apotek, livsmedelsbutiker och fackhandel. Du som är kund hos VL och som har glömt eller inte hunnit skaffa munskydd än, har möjlighet att hämta munskydd på VL:s kundcenter Resecentrum mot uppvisande av giltig biljett. Tillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

Så använder du engångsmunskydd rätt

Vi hänvisar till Folkhälsomyndighetens instruktion "Så använder du engångsmunskydd". Du hittar instruktionen under "länkar" på den här sidan.

Släng använt munskydd i en papperskorg

Använda munskydd slängs i vanlig papperskorg. Du som använt munskydd har ett stort ansvar i att slänga det på angiven plats och inte på golvet/marken. Släng inga munskydd i bussens papperskorg då den snabbt kan bli överfull.

Det är fortfarande viktigast att:

• Hålla avstånd
• Tvätta händerna ofta
• Res med ansvar – och bara om du måste

Covid-19 och kollektivtrafiken

Här hittar du information om vad som gäller i kollektivtrafiken med anledning av coronaviruset, covid-19.