Datum

Använd munskydd i VL-trafiken

Från den 26 februari utökas rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken i Västmanland till att gälla alla dagar och alla tider. Rekommendationen gäller personer födda 2004 och tidigare, det vill säga personer från 16 år och äldre.Region Västmanland inför skärpta regionala rekommendationer med anledning av att smittspridningen av covid-19 återigen ökar.

Rekommendationerna gäller fram till och med den 11 april, men kan förlängas. Det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd och bara resa om man verkligen måste.

Nedan gäller för dig som reser med oss på VL.

Eget ansvar

Munskydd köper du på apotek. Även vissa försäljningsombud, livsmedelsbutiker och fackhandel säljer munskydd för engångsanvändning. Du ansvarar själv för att ha munskydd i kollektivtrafiken.

Du som är kund hos VL och inte har möjlighet att skaffa dig, eller glömt, munskydd kan hämta munskydd för dagens resor på vårt kundcenter vid Centralstationen i Västerås mot uppvisande av giltig biljett. Tillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

Frågor och svar om munskydd

Vems ansvar är det att resenärerna använder munskydd?
Du har eget ansvar att använda munskydd.

Är det krav på munskydd för alla som reser med buss?
Nej, det är en rekommendation att resenärer födda 2004 eller tidigare bör använda munskydd.

Får jag åka med även om jag inte har ett munskydd?
Ja, inga resenärer kommer att nekas åka med. Men vi uppmanar alla resenärer att följa gällande rekommendationer.

Ska förarna ha munskydd?
Det finns inget krav på att förarna ska använda munskydd. De förare som vill ha munskydd får också ha det. Bussvärdar och kontrollanter ska bära munskydd när/om de kliver på bussarna.

Det ligger förbrukade munskydd på bussen. Vem ansvarar för att bussarna är städade?
Det är Svealandstrafiken som ansvarar för att bussarna blir städade kontinuerligt. Detta sker enligt upprättade rutiner.

Var ska jag göra av mitt engångsmunskydd efter användning?
Ett förbrukat engångsmunskydd slänger du i de vanliga hushållssoporna. Eftersom munskyddet ska vara på innan och efter påstigning ska de inte slängas i papperskorgarna på bussen.

Så använder du engångsmunskydd rätt

För dig som reser med kollektivtrafiken rekommenderas engångsmunskydd, som du använder och sedan kasserar. Återanvänd inte. Munskyddet tar du på innan du kliver på bussen eller tåget och tar av när du klivit av.

Var noga med att dina händer är rena när du sätter på dig munskyddet och se till att det täcker näsa och mun. Ta inte med dina händer på munskyddet när du har det på dig och sprita händerna igen när du tagit av det.

Kasta det använda munskyddet i papperskorg för att inte skräpa ned. Finns det ingen papperskorg kan du ta med det hem och slänga i hushållssoporna.

Se Folkhälsomyndighetens instruktion "Så använder du engångsmunskydd". Du hittar instruktionen under "dokument" på den här sidan.

Kom ihåg att det viktigaste fortfarande är att:

  • Hålla avstånd
  • Tvätta händerna ofta
  • Resa med ansvar – och bara om du måste

Frågor och svar

Här hittar du svar på många vanliga frågor.

Kontakta oss

Har du en synpunkt eller fråga? Kontakta oss gärna via vårt formulär.